Kamis, 28 Februari 2019

Protokol zakletve - Sistem za rješavanje sporova i Protokol o upravljanju zasnovan na tehnologiji Blockchain


Šta je OATH?

Protokol za rešavanje sporova OATH-a modeliran je po sistemu sudske prakse i koristi blockchain, kriptografske algoritme, nasumične algoritme povezane sa kategorijama i atributima, stepen kreditne sposobnosti žirija i tehnologiju praćenja slučajeva. OATH gradi decentralizirani, standardni i proširivi javni lanac-agnostik protokol koji štiti prava i imovinu korisnika dApp-a.


Zašto OATH?

Blockchain Security bi trebao imati dva različita sloja: tehnologiju i upravljanje. Do sada smo se fokusirali samo na bezbednost informacione tehnologije, kao što je „anti-hacking“ ili „review code“. Ali Blockchain upravljanje je jednako (ako ne i više) važno zato što ga svaki korisnik treba s vremena na vreme. OATH protokol ohrabruje korisnike iz različitih zajednica da nam se pridruže i postane dio našeg OATH žirija kako bi pomogao u upravljanju lancem i rješavanju sporova dApp-a.

POVJERENJE: Svi ključni podaci, kao što su ugovor i relevantni dokazi, se šire u blok-lancu kako bi se uspostavio stalni, nepromjenjivi zapis.

POVJERLJIVOST: Identiteti članova žirija se čuvaju u tajnosti putem kriptografskih tehnika kako bi se osigurala objektivnost i imunitet od vanjskih utjecaja.

DINAMIČNOST: OATH-ov algoritam dinamičke raspodjele smanjuje izglede da isti članovi žirija rješavaju višestruke sporove kako bi izbjegli tajne dogovore.

FAIRNESS: OATH-ov kategorizirani slučajni algoritam, dizajniran za smanjenje pristrasnosti, bira porotnike sa različitim pozadinama kako bi osigurao pravednost.

POTICAJNI: Sistem OATH-a za kreditni nivo i token mehanizam rade zajedno kako bi procijenili i motivirali porotnike.

AUTONOMIJA: Obje strane u ugovoru mogu odrediti detalje postupka rješavanja sporova koje prihvate.

TRANSPARENTNOST: Kada se spor reši, glasovi žirija i navedeni razlozi za to se otkrivaju zajednici.

ARHIVA: Ugovori i rezultati rješavanja sporova su šifrirani i spremljeni na OATH lancu za buduću referencu.

Core Concepts

SADAŠNJIVOST PAMETNOG UGOVORA: Instrument za pametne ugovore prilagođen korisniku će u velikoj mjeri smanjiti prepreke za korištenje pametnih ugovora. Osim toga, OATH protokol će biti ugrađen u te pametne ugovore radi zaštite prava i imovine korisnika.

DECENTRALIZOVANO CH ANARHIJA: Decentralizovanim ekosistemom treba upravljati decentralizovana zajednica. OATH obezbeđuje standardni protokol za upravljanje blokirom tako što organizuje decentralizovanu zajednicu žirija, sastavljenu od članova različitih profila i oblasti stručnosti, za rešavanje sporova ili argumenata o blokčeru.

KONSENZUS JE REALNI ZAKON: Iako je tačno da je "kod je zakon," kod može biti izvršen samo po pravilima koja su programirana u kod, i ne može riješiti pitanja izvan tih parametara.

Konsenzus je pravi zakon, jer samo konsenzus među svim korisnicima može riješiti sve vrste stvari.
ŠIRENA ZAJEDNICA: DApp korisnici su podstaknuti da izgrade zdrav ekosistem. OATH poziva korisnike iz različitih zajednica da ne samo obezbijede upravljanje za dApp koji podržavaju, već i za druge ekosisteme. Na taj način možemo razviti veliku zajedničku zajednicu.

OATH Infrastructure

Proširenja i sloj 2: OATH pruža interfejs za pametne ugovorne programske jezike. Svi pametni ugovori pisani preko OATH sučelja automatski su osigurani pametnim arbitražnim planom OATH-a.

OATH takođe obezbeđuje biblioteku sloja 2 za jednostavnu integraciju i rešavanje sporova preko OATH protokola.

Interakcija sa OATH: OATH će implementirati Oracle servise u javne lance. Oracle usluga će se koristiti za komunikaciju između Smart ugovora koristeći OATH protokol i OATH platformu. Usluge eksternog monitoringa će uhvatiti i izvršiti događaje upita koje emitira OATH Oracle. Rezultati arbitraže će biti vraćeni na pametni ugovor putem 'povratne transakcije'.

OATH Ledger i IPFS: OATH Blokovi imaju 2 skupa podataka: informacije o slučaju i dokumentaciju dokaza. Informacije o predmetu će imati pametan sadržaj ugovora, postavke arbitraže, odabrani žiri, glasanje i rezultate arbitraže. Te informacije će biti šifrovane i sačuvane u bloku. Datoteke dokaza će biti sačuvane u IPFS sistemu. Imat ćemo hash-ključ za datoteke spremljene u bloku.

Pametna arbitraža: OATH šifrira identitete porotnika, tako da je njihova odluka objektivna i bez vanjskih uticaja. Koristi „kategorizirani slučajni algoritam“ za odabir grupe žirija koja je slobodna od pristrasnosti i „relacijskih atributa“ kako bi spriječila sudske porotnike da sklapaju poslove. On stvara pošten, opravdan i transparentan sistem. Svi porotnici će glasati nezavisno na osnovu dokaza, svjedočenja i pametnog ugovora.

OATH Investors


OATH partnerstva


Za više informacija:

Web stranica: https://oathprotocol.com/en/
Whitepaper: https://oathprotocol.com/files/OATH-Whitepaper-EN.pdf
Telegram: https://t.me/oathsio
Facebook: https://www.facebook.com/oathprotocol/
Twitter: https://twitter.com/OathProtocol

pisac: RyanEncek
https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1076774

ETH: 0xaE5e525E57a6117fa00Ae27b57e94b92B1Bf0c51

Tidak ada komentar:

Posting Komentar